Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering Openbare besluitenlijst

dinsdag 12 november 2019

09:00 - 13:00
Locatie

Stadhuis, Collegekamer

Voorzitter
Annemarie Penn-te Strake

Agendapunten

  1. 1

    SAMENVATTING:
    Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Landgoed Villa Kanjel’ vast te stellen. Met dit bestemmingsplan wordt de herontwikkeling van landgoed Villa Kanjel tot hotel/restaurant mogelijk. Hiermee heeft straks het hele gebied van het Buitengoed Geul en Maas ten oosten van de Meerssenerweg/Mariënwaard een nieuwe bestemming met economische activiteiten. Al deze ontwikkelingen versterken en verlevendigen dit gebied en dragen ook bij aan het behoud van cultuurhistorisch erfgoed binnen het Buitengoed Geul en Maas.
    Het ontwerpbestemmingsplan lag van 3 mei tot en met 13 juni 2019 ter inzage. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het vastgestelde bestemmingsplan kan nu ter inzage worden gelegd. Alleen mensen die kunnen aantonen dat zij niet in staat waren tijdig een zienswijze in te dienen, kunnen binnen deze termijn beroep indienen bij de Raad van State.

  2. 2

    SAMENVATTING:
    Het college besluit het raadsvoorstel tot de start van de administratieve onteigeningsprocedure ten behoeve van het bestemmingsplan Retailpark Belvédère aan de raad voor te leggen.
    In vervolg op de vaststelling door de raad op 18 juni 2019 van het bestemmingsplan Retailpark Belvédère dienen voor de uitvoering van de directe bestemmingen DH-PDV+ (Detailhandel - PDV+) en V-VB (Verkeer - Verblijfsgebied) eigendommen van derden te worden verkregen, vrij van daarop rustende rechten en lasten. De raad wordt gevraagd een besluit te nemen om de Kroon te verzoeken over te gaan tot de start van de administratieve onteigeningsprocedure, daarmee de aanwijzing van de eigendommen ter onteigening en dat vervolgens aan de Kroon voor te dragen.

  3. 3

    SAMENVATTING:
    De gemeente Maastricht, provincie Limburg en rederij Stiphout nemen het initiatief om de aanlegsteigers voor riviercruises te verbeteren. Maastricht kent twee van dergelijke steigers, ter hoogte van het Stadspark/Graanmarkt, die zeker de laatste jaren steeds intensiever zijn gebruikt. De huidige steigers zijn echter niet meer van deze tijd; ze zijn te steil en moeilijk toegankelijk. Eigenaar rederij Stiphout heeft daarop het initiatief genomen om de aanlegsteigers op te waarderen en onder meer te voorzien van een veiligere loopbrug, deugdelijke poorten en een betere verlichting. Stiphout, provincie en gemeente dragen elk één derde bij aan de bekostiging van het project. Door de investering kan namelijk een verdubbeling plaatsvinden van het aantal riviercruises dat Maastricht aan doet, wat een (economische) toevoeging betekent voor de toeristische markt in Maastricht. De bijdrage van de gemeente zal, net als die van de twee partners, maximaal € 100.000,- bedragen.

  4. 4

    SAMENVATTING:
    Burgemeester en Wethouders hebben besloten tot het aangaan van de nieuwe overeenkomst met de nutsbedrijven Enexis en WML (Overeenkomst Gemeenten en Nutsbedrijven 2021, kortweg OGN 2021) ter vervanging van de oude (OGN 2011). De OGN is een reeks van (deels financiële) afspraken die samenhangen met kabels en leidingen in de ondergrondse openbare ruimte. Die afspraken gaan over het verleggen of verwijderen van kabels en leidingen, over de ligging en indeling van leidingstroken en over grondwerk en de wijze van uitvoering. De nieuwe overeenkomst geeft de gemeente meer handvaten om tot een duurzaam beheer van de ondergrond te komen, dit tegen de laagst maatschappelijke kosten.

  5. 5

    SAMENVATTING:
    Het college van burgemeester & wethouders van Gemeente Maastricht heeft besloten om het Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs & Speciaal Onderwijs Kindcentra 2020-2036 (afgekort: IHP Kindcentra) ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad en om het benodigde budget van €45 miljoen inclusief btw (prijspeil 2019) hiervoor te voteren.
    Het Integraal Huisvestingsplan Kindcentra Maastricht 2015-2024 daterend uit 2015 is toe aan een actualisatie. Er is voortschrijdend inzicht in de vormgeving van (integrale) kindcentra, duurzaam bouwen (o.a. toepassing principes van Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en Frisse scholen), alsook in de financiële vertaling rondom de huisvestingskosten van scholen en kinderopvang. Bovendien is de opgave passend onderwijs en de daarmee samenhangende spreiding van speciaal (basis)onderwijs in het nieuwe IHP Kindcentra meegenomen. Met dit nieuwe huisvestingsplan wordt de ingezette lijn van het geleidelijk samenvoegen van scholen en kinderopvang tot (integrale) kindcentra op strategische plekken in de stad verder bestendigd om een antwoord te bieden op ontwikkelingen van ontgroening, leegstand en onderwijsinnovatie. Het aantal locaties basisonderwijs wordt hiermee concreet teruggebracht van 28 locaties in 2019 naar 23 in 2023 en 21 in 2025. Voor het speciaal onderwijs wordt gekoerst op één Campus Special Needs (CSN) aan de westkant van de stad.

  6. 6

    SAMENVATTING:
    Burgemeester en wethouders hebben besloten een positieve zienswijze af te geven aan woningcorporatie Maasvallei voor de verkoop van 21 zorgwoningen Severenstraat 110, 140-142.
    Het vragen van een zienswijze van de gemeente is een verplicht onderdeel van het verkoopproces. Het rijksbeleid stimuleert de verkoop van vastgoed dat niet tot de kerntaak van een woningcorporatie behoort. Maasvallei bezit momenteel een concentratie van zorgvastgoed in de wijk Amby.
    De verkoop vindt plaats met behoud van de bestemming wonen met gezondheidsfunctie als nadere aanduiding. De woningen blijven overeenkomstig de huurovereenkomst sociale huurwoningen.

  7. 7

    SAMENVATTING:
    Het college besluit om het plan van aanpak burger- en overheidsparticipatie ‘Beter, Bewuster en Efficiënter’ ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad. Dit plan van aanpak kent een drie sporenaanpak met daarin een kwaliteitsimpuls van de bestaande burger- en overheidsparticipatiewerkwijzen en de implementatie van de 3 nieuwe instrumenten, te weten de Burgerbegroting, De Kinderburgemeester en het Jeugdlintje. Daarnaast voorziet het plan van aanpak in deelname aan de Quick Scan Lokale Democratie waarin inwoners, ambtenaren, raads- en collegeleden hun mening geven over het lokale samenspel.