Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

8-Collegevergadering Openbare besluitenlijst

dinsdag 8 oktober 2019

09:00 - 13:00
Locatie

Stadhuis, Collegekamer

Voorzitter
Annemarie Penn-te Strake

Agendapunten

  1. 1

    SAMENVATTING:
    Met dit nieuwe strategisch informatiebeveiligingsbeleid gaat de gemeente Maastricht verder op de ingeslagen weg van verbetering van de beveiliging van (vertrouwelijke) informatie en persoonsgegevens binnen de gemeente. Het strategisch informatiebeveiligingsbeleid is richtinggevend en kader stellend en onverkort van toepassing op de hele gemeentelijke organisatie. Het strategisch informatiebeveiligingsbeleid sluit aan bij het nieuwe landelijke normenkader de baseline informatiebeveiliging overheid en de daarop gebaseerde 10 bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging.

  2. 2

    SAMENVATTING:
    In het coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente bekijkt hoe alle doelgroepen in de stad zo optimaal mogelijk worden bereikt. Ook de raadsmotie van 24 september j.l., unaniem door de raad aangenomen, voorziet daarin. De uitkomst daarvan, met mogelijke maatregelen voor een herijking van onze mediamix (het totaal aan communicatiekanalen dat door de gemeente wordt beheerd), bespreken we in en met de raad in het eerste kwartaal van 2020. In die herijking van mediamix wordt het totale palet aan gemeentelijke communicatiekanalen bekeken: online en ‘offline’ (papier).
    Wat betreft de wettelijke bekendmakingen (een klein deel van de totale gemeentelijke communicatie), heeft VIA Limburg besloten dat ze niet meer huis-aan-huis verspreid worden. Dat betekent dat ze noodgedwongen, per 1-1-2020, alleen nog digitaal worden gepubliceerd. Vele gemeenten gingen Maastricht hierin voor (onder meer Sittard-Geleen en Heerlen). Om rechtsgeldig digitaal te publiceren, dient de hier voorliggende verordening te worden vastgesteld door de gemeenteraad.

  3. 3

    SAMENVATTING:
    In het kader van de transformatie sociaal domein is met de Raad afgesproken dat zij halfjaarlijks de Monitor Sociaal Domein ontvangt. In de monitor zijn cijfers opgenomen over de ontwikkelingen in het gebruik van individuele- en sinds najaar 2019 ook algemene voorzieningen en de bestede budgetten voor de Jeugdwet, Participatiewet, Wmo 2015, Onderwijs en Schuldhulpverlening. Deze rapportage is geagendeerd voor de informatieronde van de Raad van 22 oktober 2019.

  4. 5

    SAMENVATTING:
    Het jaar 2019 is wederom ingestoken als een beleidsarm jaar waardoor er geen veranderingen zijn aangebracht in de Dienstverleningsovereenkomst (raamovereenkomst), hierna DVO, en slechts enkele veranderingen in de bijlagen. De bijlagen, welke onlosmakelijk onderdeel uitmaken van de DVO, hebben steeds een looptijd van één jaar. Het college besluit, de noodzakelijke contractaanpassingen met zorgaanbieders voor Jeugdhulp voor 2020 door te voeren. De DVO Jeugdhulp algemeen heeft een looptijd tot en met 2022. De DVO Jeugdhulp begeleiding heeft een looptijd tot en met 31 december 2020. Hiermee is de gewenste zorgverlening Jeugdhulp aan onze inwoners voor 2020 gegarandeerd.

  5. 6

    SAMENVATTING:
    De ambitie van Studentenstad is hoe Maastricht zich als oudste stad van Nederland met de jongste universiteit in Nederland zich kan ontwikkelen tot een echte studentenstad waarin studenten zich thuis voelen.
    In het hoofdlijnenakkoord 2018 werd de ambitie geuit om het programma Student en Stad te behouden en te transformeren naar Studentenstad. Tevens werden nieuwe ambities geuit zoals het bieden van praktische oplossingen om studenten en afstudeerders te faciliteren in het zoeken en vinden van een baan. Belangrijk streven is ook dat onderzoek-onderwijs-studenten meer aan de stad en de buurten worden gekoppeld. In het uitvoeringsprogramma Studentenstad worden voor de 4 actielijnen: optimale informatie en communicatie voor studenten; bloeiend studentenleven; verbinden studenten aan de stad; het faciliteren van studenten en afgestudeerden in het vinden van een baan aangegeven welke acties worden ingezet en hoe hiervoor het budget wordt ingezet.

  6. 7

    SAMENVATTING:
    De gemeente koopt vier woningen aan de Generaal Eisenhowerstraat 85 tot en met 91 van Woningstichting Servatius (hierna: Servatius) voor de realisatie van de oost-westverbinding en wijkontwikkeling in het kader van Project A2. Voor de feitelijke realisatie dienen de woningen in gesloopte toestand van verkoper te worden gekocht en vervolgens aan Avenue2 te worden verkocht. Deze wijkontwikkeling vormt een onderdeel van de tegenprestatie van de Staat en de gemeente, en moeten daarom aan Avenue2 geleverd worden.

  7. 8

    SAMENVATTING:
    Als aandeelhouder van MTB stemt de gemeente Maastricht in met de voorgenomen benoeming van de heer Mr. M.J.M. Jöris tot ad-interim bestuurder van MTB Regio Maastricht N.V. Onder voorbehoud van besluitvorming door de gemeenten Eijsden-Margraten en Meerssen, kan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders MTB aldus overgaan tot benoeming.

  8. 9

    SAMENVATTING:
    Het college heeft tijdens zijn vergadering van 4 oktober 2019 besloten om de 'Belastingverordeningen en tarieven Maastricht 2020' aan te bieden aan de raad ter vaststelling tijdens de raadsvergadering van 12 november 2019. De 'Belastingverordeningen en tarieven Maastricht 2020' zijn een uitwerking van de Programmabegroting 2020, die de raad in dezelfde vergadering vaststelt.

  9. 10

    SAMENVATTING:
    Op 10 oktober 2019 komt het Algemeen Bestuur (AB) van de Gemeenschappelijke Regeling BsGW bijeen. De wethouder financiën is lid van het AB. De agenda en het in te nemen standpunt bij de verschillende agendapunten worden vooraf in het college afgestemd.


    De agenda bevat als belangrijkste agendapunten:

    • Instemmen met het besluit betreffende de wijziging van de GR BsGW en het vergaderschema AB BsGW 2020;
    • Kennisnemen van de bestuursrapportage BsGW 2e kwartaal 2019 en staza proceskosten.
  10. 11

    SAMENVATTING:
    Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met de vervolgfase in het traject richting de invoering van een regieorganisatie Meerssen-Maastricht, gericht op definitieve besluitvorming medio 2020 en mogelijke invoering op 1 januari 2021. Deze uitwerking dient te bestaan uit een bestuurlijk convenant, organisatorisch detailontwerp, dienstverleningsovereenkomst, implementatieplan, due-diligence-onderzoek alsmede betrekken medezeggenschap. Het college adviseert daarbij de raad bij de definitieve besluitvorming de thema’s betaalbaarheid en draagvlak als aanvullende toetsingscriteria te hanteren, naast de al geformuleerde randvoorwaarden en uitgangspunten.

  11. 12

    SAMENVATTING:
    Het college besluit tot overname van twee grondstroken van respectievelijk circa 200 m² en 73 m² van Sappi door Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij B.V. Deze gronden zijn aan en nabij het Bassin gelegen. Deze overname is bedoeld om te komen tot een logische begrenzing van het Sappi-terrein aan de zuidzijde. Daarmee wordt aangesloten bij de grenscorrecties aan de noordzijde van het Sappi-terrein die momenteel worden doorgevoerd ter uitvoering van het eerdere besluit van 14 november 2014.