Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering Openbare besluitenlijst

dinsdag 3 december 2019

09:00 - 13:00
Locatie

Stadhuis, Collegekamer

Voorzitter
Annemarie Penn-te Strake

Agendapunten

  1. 1

    SAMENVATTING:
    Naar aanleiding van een concrete casus geeft het college uitleg aan het gronduitgiftebeleid dat betrekking heeft op snippergroen. De gehanteerde prijs van € 75,- per m2 heeft betrekking op de eerste 150m2 en wordt altijd gehanteerd. Indien het te verkopen perceel in voorkomend geval groter is dan 150 m2 worden de extra m2 verkocht op basis van een taxatie van het meerdere. Verder besluit het college de oorspronkelijke grondaanbieding in de voorliggende casus gestand te doen.

  2. 2

    SAMENVATTING:
    Voor het bestemmingsplan Retailpark Belvédère zijn alle milieuaspecten afgewogen door het laten uitvoeren van de daartoe benodigde onderzoeken waaruit blijkt dat het Retailpark niet leidt tot zodanige nadelige milieugevolgen dat het opstellen van een milieueffectrapport (m.e.r.) noodzakelijk is. De beoordeling dat geen m.e.r. nodig is, is expliciet in de toelichting van het bestemmingsplan opgenomen. Formeel moet deze beoordeling in een separaat besluit worden vervat. Dit besluit ligt nu voor. Hierbij is tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om een geactualiseerde stikstofberekening toe te voegen in de aanmeldingsnotitie.

  3. 3

    SAMENVATTING:
    De gemeente brengt het bestemmingsplan Askalonstraat in procedure. Van 13 december 2019 tot 24 januari 2020 ligt het ontwerp ter visie. Tijdens deze periode kan iedereen zienswijzen tegen het bestemmingsplan indienen. Het plan wordt op hetzelfde moment ook voorgelegd aan adviserende instanties, zoals de provincie Limburg en het waterschap Limburg. Woningstichting Servatius gaat in Limmel 30 woningen aan de Askalonstraat en de Sionsweg slopen. Het bestemmingsplan Askalonstraat moet vervolgens de bouw van 38 nieuwe sociale huurappartementen in vier gebouwen aan de Askalonstraat en Sionsweg mogelijk maken. Omdat er een pleintje wordt aangelegd voor een groenere uitstraling, komen de gebouwen aan de Askalonstraat iets zuidelijker te liggen. Door deze herinrichting is een bestemmingsplanherziening nodig.

  4. 4

    SAMENVATTING:
    De gemeente verhoogt per 1 januari 2020 het parkeertarief van de parkeergarages en parkeerterreinen van Q-Park in Maastricht in het kader van de jaarlijkse indexering van garageparkeertarieven. In de samenwerkingsovereenkomst tussen Q-Park en de gemeente Maastricht uit 2003 is vastgelegd dat de gemeente de parkeertarieven van de Q-Park garages en terreinen in Maastricht vaststelt en dat deze jaarlijks worden aangepast conform de algemene prijsstijgingen (inflatie). Sinds 2015 vindt de jaarlijkse aanpassing plaats op basis van de Consumentenprijsindex (CPI). De CPI is het afgelopen jaar ongeveer 2,65 % geweest (van september 2018 tot september 2019). Dit leidt tot een verlaging van het aantal minuten parkeertijd per euro in ring 0, ring 2 en ring 3 en het verhogen van het dagtarief met 1 euro in ring 3.

  5. 5

    SAMENVATTING:
    Het college heeft de annotaties bij de agenda van de vergadering van het Dagelijks en Algemeen Bestuur van de GR KBL vastgesteld als verwoord in de bijlage (bijlage 1) en wethouder Janssen opgedragen zijn stem in overeenstemming met het standpunt van het college uit te brengen.

  6. 6

    SAMENVATTING:
    Het college stelt de “Maastrichtse metagegevensstandaard voor archiefbestanden” vast. Deze standaard betreft de volledige toepassing van de verplichte en de optionele metagegevens, zoals die zijn vastgelegd in het "Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO)". De “Maastrichtse metagegevensstandaard voor archiefbescheiden” specificeert de minimaal vast te leggen metagegevens (kenmerken) van 'informatiesets' zoals een brief, formulier, email, XML-document, web-pagina, pdf-document, bestand en zaakdossier. Het toevoegen van deze kenmerken verhoogt de vindbaarheid van de documenten, en verbetert de mogelijkheden om tijdig te vernietigen (zoals voorgeschreven in AVG en Archiefwet) en eventueel digitaal over te dragen aan RHCL.
    Het is daarmee een noodzakelijk onderdeel voor het opbouwen van een volledig digitaal gemeentelijk archief en draagt tevens bij aan standaardisatie van metadatering door overheden. Dit is belangrijk omdat alleen door standaardisatie moeiteloze uitwisseling van informatie tussen (overheids)organisaties tot stand kan komen.

  7. 7

    SAMENVATTING:
    Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de regels voor het plaatsen van steigers en containers buiten het centrum, het gebruik van foodtrucks voor privéfeesten buiten het centrum en het ophangen van bewegwijzering bij wandel- en toertochten en oriëntatieroutes makkelijker te maken. Het college heeft algemene regels opgesteld die voor iedereen gelden. Als voldaan wordt aan deze regels, hoeft geen vergunning meer te worden aangevraagd. De gemeente vraagt wel om het plaatsen van steigers en containers buiten het centrum minimaal 6 werkdagen van te voren te melden. Over de andere activiteiten hoeft de gemeente niet geïnformeerd te worden.

  8. 8

    SAMENVATTING:
    Het college stemt in met de evaluatie van fase 1 Loods 5 en biedt deze, conform toezegging, ter kennisname aan de gemeenteraad aan. Deze evaluatie vloeit voort uit de innovatieve werkwijze die bij dit bouwplan is gevolgd. Hierbij werden ontwerp-oplossingen niet voorafgaand aan de uitvoering op basis van een advies van de Welstand-/Monumentencommissie vastgesteld maar tijdens de uitvoering door een ontwerp-bouwteam. Er lag een complexe opgave om te komen tot behoud en restauratie van industrieel erfgoed in combinatie met nieuwbouw afgestemd op de functionele eisen van een winkelconcept. De nieuwe werkwijze heeft bij een aantal cruciale planonderdelen geleid tot betere oplossingen en het eindresultaat kan als geslaagd worden aangemerkt. In maart 2019 heeft Loods 5 de deuren geopend van haar nieuwe winkel in het oudste deel van het Sphinxcomplex aan de Boschstraat en Frontensingel. Het complex is weer voor tientallen jaren behouden en publiek toegankelijk gemaakt.

  9. 9

    SAMENVATTING:
    Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor een Terrasverordening in het leven te roepen. In deze Terrasverordening wordt het juridische kader geboden om regels te kunnen stellen voor terrassen bij een horecalokaliteit. Op dit moment worden die regels nog gesteld via de APV. Door over te stappen op een verordening kan bij het verlenen van een vergunning en bij de wijze van exploitatie breder worden getoetst dan alleen via de APV. De Terrasverordening biedt meer ruimte voor maatwerk/flexibiliteit. Daarnaast bevat de Terrasverordening op maat geformuleerde regels over de verdeling van pleinterrassen. Door deze regels wordt een transparante regeling getroffen, zodat de verdeling van pleinterrassen volgens de eisen die de jurisprudentie stelt aan de verdeling van schaarse vergunningen verloopt. De uitkomst is dan het resultaat van de verdelingsprocedure en kan eventueel afwijken van de situatie op basis van de nu geldende, tijdelijke, vergunningen.

  10. 10

    SAMENVATTING:
    Het college stemt in met de verkoop en levering van gronden aan de Voltastraat conform de Integrale Gebiedsontwikkelingsovereenkomst A2.
    In 2009 is de Europese aanbesteding voor de Groene Loper afgerond. De opdracht is door de gemeente en de Staat aan Avenue 2 (een consortium van Strukton en Ballast Nedam) gegund, en de Integrale Gebiedsontwikkelingsovereenkomst (IGO) is door deze drie partijen op 7 oktober 2009 ondertekend. De IGO ziet op de realisatie van infrastructuur en de Koning Willem Alexandertunnel en is ook een gebiedsontwikkelingscontract voor (onder andere) 1.100 woningen op een aantal aangewezen ontwikkellocaties aan en nabij de tunnel. Deze ontwikkellocaties vormen een onderdeel van de tegenprestatie van de Staat en de gemeente, en moeten daarom voor € 1,- kosten koper aan Avenue 2 geleverd worden. Omdat de IGO juridisch gezien geen verkoopovereenkomst is, is voorliggend besluit noodzakelijk: in dit geval voor de verkoop van 1.610 vierkante-meter aan de Voltastraat ten behoeve van de realisatie 29 woningen en een commerciële ruimte.

  11. 11

    SAMENVATTING:
    Per 1 oktober 2012 is de wet Revitalisering Generiek Toezicht (RGT) van kracht geworden. De invoering van deze wet houdt een forse verandering in van het interbestuurlijk toezicht op de uitvoering door gemeenten van, onder meer, de Archiefwet 1995. Het specifieke toezicht door provincies is vervangen door generiek toezicht op de gemeentelijke archiefketen op basis van de Gemeentewet. Het college van B&W van de gemeente Maastricht verantwoord zich in de eerste plaats voor de uitvoering van de taken aan de gemeenteraad. Dit noemt men “horizontale verantwoording”. De provincie Limburg maakt vervolgens gebruik van dezelfde informatie bij de uitoefening van het toezicht. Het college besluit om het verslag “Horizontale verantwoording archieven gemeente Maastricht” en het bijbehorende verbeterplan aan de raad ter kennisname voor te leggen.