Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

DS-Openbaar-8-Openbare besluitenlijst

dinsdag 25 juni 2019

09:00 - 13:00
Locatie

Stadhuis Collegekamer

Voorzitter
Annemarie Penn-te Strake

Agendapunten

  1. 1

    SAMENVATTING:
    In het regeerakkoord is de invoering van vrachtwagenheffing in Nederland opgenomen, analoog aan de buurlanden België en Duitsland. De minister vindt het van groot belang dat er geen ongewenste effecten op het gebied van verkeersveiligheid, leefbaarheid enz. op het onderliggende wegennet plaats vinden. Samen met de wegbeheerders in Nederland wil zij, vòòr het indienen van het wetsvoorstel in de zomer van 2019, komen tot een afgestemd heffing- en monitoringnetwerk.
    Uit verkeerskundige onderzoeken (modelberekeningen) blijkt dat er aan de westzijde van Maastricht een sprake is van een substantiële toename van het vrachtverkeer. Vanwege de diepgang van het landelijke (NRM) model en de nog niet verwerkte effecten van de grote infrastructurele aanpassingen in Maastricht (Noorderbrug, A2 tunnel) is niet met zekerheid te zeggen waar exact aan de westzijde de toename plaats kan vinden. Daarom is voorgesteld om de mogelijke routes aan de westzijde op te nemen in het heffingnetwerk, te weten routes:
    Noorderbrug – Bosscherweg,
    Noorderbrug – Belvederlaan - Brusselseweg,
    Noorderbrug – Fort Willemweg – Nobellaan – Via Regia
    Kennedybrug – Pr. Bisschopssingel - Tongerseweg
    Dit is in lijn met het bestuursakkoord, waarin het volgende opgenomen is: vrachtverkeer uit België dat Maastricht niet als eindbestemming heeft, rijdt ook niet door de stad. Op basis van dit uitgangspunt komen tot een structurele oplossing voor de lange termijn met vooruitlopend hierop reducerende maatregelen op de korte termijn. Beide in overleg en samenwerking met de Belgische overheden.

  2. 2

    SAMENVATTING:
    Het college heeft besloten de gezamenlijke brief van de Zuid-Limburgse colleges van burgemeesters en wethouders aan de Minister van VWS om de noodklok te luiden over de financiële situatie rondom de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties mee te ondertekenen. Gemeenten hebben een aantal wettelijke taken in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling. Geconstateerd wordt dat deze taken in Zuid-Limburg extreem onder druk staan. De ambities uit landelijke programma’s en wetswijzigingen zijn daardoor moeilijk uitvoerbaar. Ondanks een nauwe samenwerking tussen de gemeenten in Zuid-Limburg en betrokken netwerkpartners dreigt een zeer kwetsbare groep buiten de boot te vallen. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van beleid waarin de veiligheid en zorg voor gezinnen en betrokkenen voorop staat. Daarom luidt de regio Zuid-Limburg nu de noodklok.

  3. 3

    SAMENVATTING:
    Het college heeft besloten op welke wijze agenda’s van vergaderingen bij publiek- en privaatrechtelijke samenwerkingsverbanden waar een portefeuillehouder zitting in heeft geagendeerd dienen te worden voor een collegevergadering. Het college had behoefte aan een eenduidige lijn. In dit voorstel is rekening gehouden met de Gemeentewet, de Wet gemeenschappelijke regelingen en onze kadernota governance.

  4. 4

    SAMENVATTING:
    Op 27 juni 2019 komt het Algemeen Bestuur (AB) van de Gemeenschappelijke Regeling BsGW bijeen. De wethouder middelen is lid van het AB. De agenda en het in te nemen standpunt bij de verschillende agendapunten worden vooraf in het college afgestemd.
    De agenda bevat als belangrijkste agendapunten:

    • Vaststellen van de volgende stukken: jaarrekening BsGW 2018; algemeen jaarverslag BsGW 2018; begroting BsGW 2020 en meerjarenbegroting BsGW 2020-2024; jaarbijdragen en incidentele bijdragen deelnemers 2020.
    • Instemmen met de bestemming van het resultaat 2018; de CAO Waterschappen; flexibel instapmoment stimuleringsregeling minder werken; voorstel complementeren LV-WOZ en individueel verrekenen van de kosten; vergaderschema 2019.
    • Kennisnemen van de volgende stukken: ingekomen brieven; ingekomen stukken betreffende begroting 2020 (zienswijzen); de bestuursrapportage BsGW 1e kwartaal 2019; de besluiten van het DB BsGW betreffende de GR.
  5. 5

    SAMENVATTING:
    De gemeente Maastricht keert een subsidie van € 100.00,00 uit aan Xonar omdat voldaan is aan de voorwaarden die aan de verleende subsidie zijn verbonden (besluit van 22 mei 2018). Zij hebben hun opstallen op de gronden aan de Mariënwaard 55 gesloopt en de gronden zijn vergroend. Dit is van belang om de visie van het Buitengoed Geul en Maas te verwezenlijken en de landgoederen zone verder te vergroenen. Deze gronden worden aan de gemeente Maastricht overgedragen voor € 1,00 (exclusief notariskosten).

  6. 6

    SAMENVATTING:
    Conform de (herziene) Gemeenschappelijke Regeling Leerplicht-RMC Maastricht Heuvelland 2019 stelt het College van B&W jaarlijks het verslag vast over de manier waarop de Leerplicht wordt gehandhaafd en de taken Regionale Meld- en Coördinatiefunctie worden uitgevoerd en informeert de Gemeenteraad daarover.
    In het jaarverslag Leerplicht en RMC over het schooljaar 2017-2018 staat welk beleid de gemeente en het onderwijs hebben uitgevoerd om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten te voorkomen of aan te pakken. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen met een diploma de school te laten afronden, liefst met een startkwalificatie (Havo of MBO-2 niveau).
    Aan het jaarverslag is een verslag van de uitvoering van de regeling Leerlingenvervoer toegevoegd.
    Het Jaarverslag is tegelijkertijd aan de colleges van de aan de GR deelnemende gemeenten ter vaststelling gestuurd, die het Jaarverslag ook ter kennisgeving voorleggen aan hun respectieve gemeenteraden.

  7. 7

    SAMENVATTING:
    Het college heeft besloten om de Lokale Inclusie Agenda 2019-2022 en het bijbehorend activiteitenplan 2019 vast te stellen. Deze Lokale Inclusie Agenda Maastricht 2019-2022 laat zien hoe de gemeente Maastricht streeft naar een inclusieve stad: wat we al gerealiseerd hebben en vooral wat de plannen zijn voor de toekomst.
    Om tot de voorliggende lokale inclusieagenda te komen is organisatiebreed, met alle beleidsafdelingen, gesproken over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Wat is de betekenis hiervan voor de betreffende afdeling, wat is er al op dit gebied gebeurd en wat zijn de accenten zijn voor de komende periode. Dit is geland in de ambities in de Lokale Inclusie Agenda.
    Tegelijkertijd is intensief overleg gevoerd met de belangenorganisaties, Maastricht voor iedereen en Samen Onbeperkt. De inbreng van ervaringsdeskundigen is leidend geweest in dit proces. Tevens is veel belang gehecht aan de inbreng van en overleg met de adviesraden IASD en ASM alvorens tot definitieve besluitvorming over te gaan.
    Ook is het afgelopen jaar met de belangenorganisaties gewerkt aan een screeningsinstrument Integrale Toegankelijkheid van Pand (ITP) aan de hand waarvan de gemeentelijke gebouwen met een publieke functie de komende periode gescreend zullen worden. De uitkomsten hiervan zullen leiden tot de prioritering van zaken die aangepast worden in het kader van de doelen van het VN-verdrag Handicap.

  8. 8

    SAMENVATTING:
    Het college stemt in met de ‘Ontwerp Omgevingsvisie Maastricht 2040’, dat bestaat uit twee delen. In het kader van de implementatieopgave van de Omgevingswet wordt een Omgevingsvisie ontwikkeld als eerste stap in het implementatieproces. De Omgevingsvisie vervangt de huidige Structuurvisie en beschrijft de strategische langetermijnvisie voor de fysieke leefomgeving van Maastricht richting 2040. In de afgelopen maanden heeft er een intensief en interactief participatieproces plaatsgevonden, waarvoor diverse stadsronden, open dialoogbijeenkomsten en aparte sessies met specifieke doelgroepen zijn georganiseerd. De ‘Ontwerp Omgevingsvisie Maastricht 2040’ wordt na het zomerreces van 2019 behandeld in een informatie- en stadsronde, waarna deze ter inzage wordt gelegd. Na verwerking van de zienswijzen wordt de definitieve Omgevingsvisie ter besluitvorming voorgelegd aan de raad, naar verwachting in december 2019/januari 2020. Vóór 1 januari 2024 wordt de Omgevingsvisie geactualiseerd en vastgesteld met bijbehorende juridische status.

  9. 9

  10. 10