Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Collegevergadering Openbare besluitenlijst

dinsdag 26 november 2019

09:00 - 13:00
Locatie

Stadhuis, Collegekamer

Voorzitter
Annemarie Penn-te Strake

Agendapunten

  1. 1

    SAMENVATTING:
    Gemeenten hebben de verplichting adequate jeugdhulp in te zetten voor jeugdigen die deze hulp/ zorg nodig hebben. De ambitie in de jeugdhulp is om problemen zo vroeg mogelijk te signaleren, aan te pakken en erger te voorkomen. Voor die vroege signalering van jeugdhulpproblematiek is het onderwijs een belangrijke speler, dat een vergelijkbare verplichting heeft gekregen in de wet Passend Onderwijs, namelijk om voor alle kinderen een passende leeromgeving in te richten.
    Op het snijvlak van passend onderwijs en jeugdhulp is afstemming belangrijk. Veel kinderen die in speciale onderwijsarrangementen zitten, hebben ook individuele arrangementen jeugdhulp.
    Over die afstemming tussen onderwijs en jeugdhulp heeft de Rekenkamer Maastricht een onderzoek uitgevoerd, met als doel de raad inzicht te verschaffen in het geformuleerde beleid in de afstemming van passend onderwijs en jeugdhulp en de positie van de raad ten opzichte van dit onderwerp.
    Het college heeft haar bestuurlijke reactie gegeven op het rapport. Hierin nodigt het college de raad uit samen met haar het debat aan te willen gaan op welke wijze de raad betrokken kan worden bij de beleidsterreinen jeugdhulp en passend onderwijs en hun onderlinge afstemming.

  2. 2

    SAMENVATTING:
    Het college stemt in met het regionaal gezondheidsbeleid voor de periode 2020-2023 als verwoord in de nota ‘Zuid Spring Eruit’. Het college verzoekt de raad het regionaal gezondheidsbeleid vast te stellen conform de verplichting op grond van artikel 13, lid 2 van de Wet Publieke Gezondheid.

  3. 3

    SAMENVATTING:
    De Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (ACBKV) toetst de artistieke kwaliteit van aangedragen initiatieven als belangrijkste criterium voor kunstwerken in de openbare ruimte. De Commissie heeft een advies uitgebracht over een voorstel voor een muurschildering aan de Franssensingel. De muurschildering wordt gemaakt door kunstenaars Collin van der Sluijs en Maastricht Streetart en heeft tot doel de verbinding te leggen tussen het Sphinxkwartier en het Frontenpark. Deze gebieden zijn volop in stedelijke transitie en het werk sluit aan bij het experimentele karakter van de omgeving. De tijdelijkheid van het werk (minimaal 5, maximaal 10 jaar) komt hiermee overeen. De verantwoordelijkheid voor de plaatsing, beheer en onderhoud van het werk ligt bij de eigenaar van het pand, namelijk WOM-Belvédère. Het College besluit akkoord te gaan met het projectvoorstel voor de muurschildering aan de Franssensingel.

  4. 4

    SAMENVATTING:
    Het college besluit om een intentieovereenkomst te sluiten met de heer Robin Groenveld voor een haalbaarheidsstudie naar de herbestemming van de Gashouder bij voorkeur in combinatie met de Kazemat A aan de Lage Fronten dan wel in combinatie met nieuwbouw.
    Initiatiefnemer wil beide gebouwen herbestemmen tot een ‘Digital Art Center’ (DAC). In een DAC wordt kunst en cultuur gepresenteerd middels digitale technieken. De locatiekeuze van de initiatiefnemer vloeit voort uit de ronde vorm van de Gashouder die bij uitstek geschikt is voor de presentatiewijze en beleving. Als de haalbaarheidsstudie met een positief resultaat kan worden afgerond, kan een volgende passende publieksaantrekkende functie worden toegevoegd aan het Radiumgebied met een bovenregionale uitstraling, gericht op veelzijdige doelgroepen en een functie die de stad aantrekkelijker maakt voor meerdaags verblijfstoerisme.
    In de haalbaarheidsstudie wordt ook onderzocht in hoeverre een of beide objecten mede inzetbaar zijn voor andere activiteiten binnen het Radiumgebied en op de stadsweide.

  5. 5

    SAMENVATTING:
    Het college heeft kennisgenomen van de positieve resultaten van de haalbaarheidsstudie Gasfabriek (‘Cokesfabriek’ in de volksmond) en gaat naar aanleiding daarvan een overeenkomst aan met initiatiefnemer de heer Loellmann, die strekt tot verkoop van de Gasfabriek met omliggende gronden en tot gefaseerde realisatie van het initiatief.
    Het initiatief voorziet in de realisatie van een totaalconcept waarin mens, natuur en kunst centraal staan. De hoofdactiviteit bestaat uit het ontwerpen en produceren van kunstwerken tot en met complete woninginrichtingen. De Gasfabriek wordt hiertoe gerenoveerd en omgebouwd tot atelier. Aan deze hoofdactiviteit worden ondersteunende activiteiten toegevoegd zoals het tentoonstellen van kunstwerken, inrichten van een tuin en het verzorgen van educatie/lezingen en rondleidingen. Het complex met buitenruimte wordt toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Het totaalplan wordt ontwikkeld met respect voor de Rijksmonumentaliteit van de Gasfabriek. Het concept sluit goed aan bij de wens om het Radiumterrein multifunctioneel in te richten en open te stellen voor publiek.

  6. 6

    SAMENVATTING:
    De gemeente Maastricht heeft de naheffingskosten parkeerbelasting vastgesteld op € 64,50. Dat tarief wordt per 1 januari 2020 in rekening gebracht indien geen parkeerkaartje bij de parkeerautomaat is gekocht of als men te laat terug is bij het voertuig.

  7. 7

    SAMENVATTING:
    Het college heeft van de Raad op 10 september 2019 toestemming gekregen om de Centrumregeling Verwerving Wmo Ondersteuning en Beschermd Wonen Maastricht-Heuvelland 2019 aan te gaan. Het college heeft besloten van de verleende toestemming gebruik te maken door vaststelling van deze centrumregeling. De colleges van alle overige vijf Maastricht-Heuvelland gemeenten hebben een vergelijkbaar besluit genomen. De centrumregeling wordt in de Staatscourant gepubliceerd en treedt deze de dag erna in werking. Daarmee kan de centrumgemeente Maastricht de Wmo-ondersteuning inkopen voor de gehele regio Maastricht-Heuvelland.

  8. 8

    SAMENVATTING:
    Ingevolge artikel 39 lid 1 Politiewet 2012 stellen de burgemeesters in het gebied waarin de regionale eenheid de politietaak uitvoert en de hoofdofficier van justitie ten minste eenmaal in de vier jaar het beleidsplan voor de regionale politie-eenheid vast.
    Aangezien de looptijd van het huidige beleidsplan eind 2019 ten einde loopt, is door de politie-eenheid Limburg een opvolgend beleidsplan voor de periode 2020-2023 in opgesteld.
    Alvorens dit plan in het Regionaal Bestuurlijk Overleg (RBO) wordt vastgesteld hoort de burgemeester van een gemeente in het gebied waarin de regionale eenheid de politietaak uitvoert, de gemeenteraad van die gemeente over het ontwerpbeleidsplan (artikel 38b lid 2 Politiewet 2012).
    Conform afspraak in het RBO van 9 oktober 2019 is het concept (concept Beleidsplan Politie-eenheid Limburg 2020-2023, zie bijlage) voor dit doel – door tussenkomst van de burgemeesters – aan de respectievelijke gemeenteraden toegezonden.

  9. 9

    SAMENVATTING:
    Op 29 november 2019 vindt in de jaarlijks terugkerende Bestuurdersdag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten plaats in Nieuwegein. Het college is aanwezig omdat het van belang is samen met alle Nederlandse gemeenten het debat te voeren over gezamenlijke vraagstukken en belangen, zodat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een standpunt kan innemen richting het Rijk.
    Meestal komen de leden ook in het najaar nog een keer bijeen om besluiten te nemen over onderwerpen die alle gemeenten aangaan. Dat doen zij tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering, de BALV. De aankomende BALV zijn de belangrijkste onderwerpen zijn het Klimaatakkoord, gevolgen uitspraak Raad van State inzake stikstof en verkenning naar verbreding en regie op beheer GGU.

  10. 10

    SAMENVATTING:
    Het college heeft ingestemd met het ter besluitvorming voorleggen aan de gemeenteraad van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Maastricht 2020. Deze verordening vormt de basis om maatwerk en passende ondersteuning te bieden aan Maastrichtenaren die zelf of samen met hun omgeving onvoldoende zelfredzaam zijn of onvoldoende in staat zijn tot participatie. Zij kunnen een beroep doen op ondersteuning door de gemeente, zodat zij zo lang mogelijk in de eigen leefomgeving kunnen blijven wonen of gebruik kunnen maken van beschermd wonen of opvang.
    Voorliggende verordening bevat geen inhoudelijke beleidswijziging, maar kent enkele minimale technische aanpassingen om aansluiting te houden bij de per 1 januari 2020 gewijzigde Wmo2015 als gevolg van invoering van het abonnementstarief Wmo 2020. De verordening wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. De ingangsdatum van de nieuwe Wmo-verordening is voorzien op 1 januari 2020.

  11. 11

    SAMENVATTING:
    Als voorbereiding op de cultuurplanperiode 2012-2024 zouden de functies en de subsidieplafonds van de meerjarige subsidies professionele kunsten in december 2019 moeten worden gepubliceerd.
    In verband met het nog lopende bezuinigingsproces wordt in deze nota voorgesteld deze publicatie uit te stellen.

  12. 12

    SAMENVATTING:
    De gemeente Maastricht heeft als doel om haar inwoners te voorzien in passende ondersteuning, hiervoor kunnen maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen worden ingezet. Een algemene voorziening is laagdrempelig, is voor alle inwoners vrij toegankelijk en draagt bij aan het welbevinden van onze inwoners. Door de inzet van algemene voorzieningen draagt de gemeente bij aan een breed pallet aan ondersteuning.
    Het college heeft besloten om, naast maatwerkvoorzieningen, ook algemene voorzieningen vanaf 2020 structureel te subsidiëren en hiervoor een beleidsnotitie en subsidieregeling voor te leggen aan de gemeenteraad.

  13. 13

    SAMENVATTING:
    Het college stemt in met het voornemen tot gebruik te maken van de optie om de Parkeergarage P5 MECC aan te kopen en zal de raad informeren over dit voornemen en in de gelegenheid stellen zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen.
    In de periode 1998/1999 is de parkeergarage P5 bij het MECC in opdracht van Rodamco gerealiseerd om aan de gemeente Maastricht te leveren. Op 31 december 1999 heeft de gemeente de parkeergarage verkocht aan de SNS Bank (onderdeel Reaal Levensverzekering NV) om hiermee een fiscaal voordeel te realiseren. Hierbij zijn gelijktijdig afspraken gemaakt over (terug)huur van deze parkeergarage en is tevens een overeenkomst gesloten waarbij de gemeente Maastricht het recht heeft verkregen tot (terug)koop van deze parkeergarage. De koopoptie loopt binnenkort af, zodat de gemeente dient te besluiten of zij gebruik wil maken van deze koopoptie. Omdat de parkeergarage P5 onder gunstige voorwaarden gekocht kan worden, wordt voorgesteld van de koopoptie gebruik te maken.