- Locatie
Stadhuis, Collegekamer
- Voorzitter
- Annemarie Penn-te Strake
Agendapunten
-
1
SAMENVATTING:
De gemeenteraad heeft aan de portefeuillehouder onderwijs gevraagd een Onderwijsvisie op te stellen. Het proces om tot een Onderwijsvisie te komen, is gestart door met ondersteuning van stadsfilosoof Govert Derix aan een drietal ‘onderwijstafels’ met stakeholders op zoek te gaan naar gemeenschappelijk waarden die ons drijven bij de grote veranderingen die gaande zijn in het onderwijs en het sociale domein en die daarmee onze gezamenlijke basis vormen. Vervolgens zijn er beleidsopgaven beschreven die aansluiten bij die veranderingen maar ook bij de wettelijke taken van de gemeente op onderwijsgebied, daarbij rekening houdend met de verantwoordelijkheidsverdeling tussen gemeente en onderwijsbesturen.
Deze beleidsopgaven zijn getoetst aan de gevonden kernwaarden (de gezamenlijke basis) en zullen nog verder concreet uitgewerkt worden in een nog op te stellen uitvoeringsagenda de Educatieve Agenda Maastricht, alsook in Integrale Huisvestingsplannen.
Bijlagen
-
2
SAMENVATTING:
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een aangepast voorstel tot vaststelling van de Woonschepenverordening Zuid-Willemsvaart 2019 voor te leggen aan de gemeenteraad. De voorgestelde wijziging van de Woonschepenverordening Zuid-Willemsvaart 2007 behelst ten eerste een koppeling tussen de ligplaatsvergunning en de vereiste omgevingsvergunning. Daarnaast worden de maximale maten en de wijze van meten verduidelijkt/uitgewerkt.
In het aangepast raadsvoorstel zijn de resultaten verwerkt van het nader onderzoek dat is uitgevoerd naar aanleiding van vragen die naar voren zijn gekomen bij de behandeling van het oorspronkelijke raadsvoorstel tijdens de stadsronde van 12 maart jongstleden. Daarbij bleek bovendien dat er onvolkomenheden zaten in de ligplaatsenkaart die als bijlage bij het oorspronkelijke raadsvoorstel waren gevoegd. Deze kaart maakt onderdeel uit van de verordening. De aanpassing bestaat uit de volgende elementen:
Er wordt een weigeringsgrond geschrapt, namelijk de weigering als de afstand tussen twee aangrenzende woonboten minder dan 5 meter is; Er wordt volstaan met de 2,5 meter afstandseis aan weerszijden van de boot (Bouwbesluit);
Een mogelijkheid tot afwijking van de hoogtemaat (maximaal 10%) is toegevoegd (analoog) aan de in de beheersverordening Boschpoort opgenomen afwijkingsmogelijkheid;
De ligplaatskaart is aangepast en in overeenstemming gebracht met de verleende vergunningen.
Deze actualisatie heeft geeft geen gevolg voor de huidige vergunningen. De aangepaste regels zijn uitsluitend van toepassing bij de realisatie/het plaatsen van een nieuwe woonboot.
Bijlagen
-
3
SAMENVATTING:
Op 22 mei jl. is de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (ACBKV) – welstand en monumenten bij elkaar gekomen voor het beoordelen van binnengekomen initiatieven voor kunst in de openbare ruimte in de gemeente Maastricht. Hiervoor toetst de commissie de artistieke kwaliteit van aangedragen initiatieven als belangrijkste criterium voor kunstwerken in de openbare ruimte.
Conform de Regeling Kunst in de Openbare Ruimte (2018) dient Adviescommissie BKV het College gevraagd en ongevraagd van advies inzake toepassingen van beeldende kunst in de openbare ruimte. Inmiddels heeft de commissie vergaderd en enkele adviezen uitgesproken, waarover het College heeft besloten.
Bijlagen
-
4
SAMENVATTING:
Het college van B&W heeft besloten om een vervolg te geven aan het aanvalsplan ‘Ouderenwerkloosheid’ uit het vorige coalitieprogramma ‘Wij Maastricht’. De resultaten waren positief en lagen boven de gestelde doelen (o.a. gemiddeld 41% uitgestroomd naar regulier werk) hetgeen aanleiding is geweest om de aanpak te verlengen en in te zetten op de verbeterpunten die uit de evaluatie zijn gebleken. De focus ligt de komende tijd op preventie van instroom en doorontwikkeling van passende vormen van dienstverlening voor oudere werklozen. Ondanks de benodigde extra investeringen heeft de aanpak een positief effect op het budget gebundelde uitkering (BUIG).
Bijlagen
-
5
SAMENVATTING:
Het college van B&W heeft besloten om de aanpak uit het actieplan jeugdwerkloosheid 2016 – 2018 te continueren gedurende de huidige coalitieperiode. De aanpak is gericht op talentontwikkeling en economische zelfstandigheid van jongeren met focus op de meer kwetsbare doelgroep. Kenmerkend is een specifieke, persoonsgerichte benadering met inzet op preventie, en samenwerking met betrokken (keten)partners bij het realiseren van (trajecten naar) school of werk. Aanleiding voor de continuering zijn de positieve resultaten uit de actieperiode. Inzet op preventie voorkomt instroom in de uitkering en uitstroom via school of (parttime) werk is in 2018 toegenomen naar 38%. In de komende coalitieperiode wordt de aanpak jeugdwerkloosheid verder doorontwikkeld en ingebed binnen de transformatie van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (SZMH) en de optimalisatie in de keten.
Voortgang en resultaten worden per kwartaal gevolgd en waar nodig bijgestuurd. Tweejaarlijks wordt een evaluatie opgeleverd op grond waarvan de aanpak bijgesteld kan worden.
Bijlagen
-
6
SAMENVATTING:
Het college van B & W heeft besloten om de pilot ‘continuering re-integratie statushouders’ als reguliere werkwijze in te zetten voor de lopende coalitieperiode. De aanpak wordt gekenmerkt door versterkte persoonlijke aandacht en verschillende methodieken voor statushouders in Maastricht-Heuvelland. Het doel is het zo snel mogelijk bieden van economische zelfstandigheid aan statushouders. Aanleiding voor de continuering zijn de positieve resultaten. 40% Van de deelnemers stroomt binnen een jaar uit naar werk of studie. Door om de twee jaar te evalueren kan bijgesteld worden en kan tevens de koppeling gemaakt worden met de nieuwe inburgeringswet die medio 2021 wordt ingevoerd. De aanpak ligt geheel in lijn met de doelen van deze nieuwe wet. Ondanks de benodigde extra investeringen heeft de aanpak een positief effect op het budget gebundelde uitkering (BUIG).
Bijlagen